En Güncel Karakalem Dersleri ve Resim Çizme Teknikleri 2023

 

En Güncel Karakalem Dersleri ve Resim Çizme Teknikleri – 2023

çizim, insan yüzü çizme, karakalem başlangıç, karakalem dersleri, karakalem ozel ders,



Karakalem dersleri bu makalemiz ile başlıyor. Resim çizme teknikleri konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Örnek resim çizimleri ile de cesaretiniz artacak.

Sistematik bir şekilde resim çizimleri yaptığımızda, karakalem dersleri daha başarılı geçecektir.

En iyi ressamlar başarılı karakalem dersleri sonunda ortaya çıkar. Hepinize iyi dersler.

Öncelikle çizim yapmak sanıldığı gibi çok aşırı zor olan bir etkinlik değildir. Örnek olarak yürüme alışkanlığı gibi kazanılabilen bir durumdur. Bundan sakın korkmayın.

En basit haliyle çizim yapmak, gördüğümüz bir nesneyi yüzeye aktarmaktır. Bol bol alıştırmalar yapmalıyız.

Resim çizme alışkanlığı kazanmamız için öncelikle çok hata yapabiliriz, bu konuda özgür olun lütfen. Gerekli olan şey sadece sabır ve sıkı çalışmak olacaktır.


Yeni Başlayanlar İçin Çizim Malzemeleri


Adım adım karakalem dersleri yapacağımız için ilk aşamada resim kalemimiz ile bol çizgiler atacağız. Bu yüzden en temel çizim malzemelerinin bulunması yeterlidir.

  • Faber Castell HB,2B,3B,4B
  • Mekanik Kalem (Uçlu Kalem) 0,7
  • Füzen Kalem
  • Hamur Silgi
  • Karıştırıcı
  • Alex Schoeller Kağıt veya Canson Kağıt
  • Falçata
  • Kıskaç / Ataş

Satın aldığımız kalemleri özgürce deneyebiliriz. Yumuşaklık veya dokularını tanıyabilir ve basit bir kağıt üzerinde kendimizce başlamadan önce karalamalar yapabiliriz.

Füzen kalemler genelde yumuşak olurlar ve leke çalışmaları için idealdir. Kağıtlar konusunda ise en kaliteli ve en çok tercih edilen markaları sizlere sundum. Bu resim kağıtları üzerinde çalıştıktan sonra çizimlerin kalitesini  göreceksiniz.

Son olarak pratik bir şekilde ve her yerde çizim yapabilmek için küçük bir eskiz defteri de alabilirsiniz.

Karakalem dersleri başlangıç olarak bilmemiz gereken en önemli konulardan birisi kalem tutuşudur. Çizim yapmak kadar, elimize aldığımız resim kaleminin konumu da fark eder.


Karakalem Başlangıç –  Doğru Kalem Tutuşu Nasıl Olmalıdır?






Karakalem Temel Dersler – Karakalem Çalışmalar

Resim çizimleri yapabilmenin en gerekli bilgilerini  bu bölümde öğreneceksiniz ve uygulamaya başlayacağız.

Malzemelerimiz hazır mı?

Çizgi Çalışmaları

Çizimler karakalem olunca Çizgi çalışmaları kaçınılmaz oluyor ve aksatmadan hemen başlıyoruz. Kalemimiz ve kağıdımıza son derece konsantre bir şekilde ilk önce ;

Dikey çizgiler ile başlıyoruz. yukarı aşağı hareketi ile çizgilerimizi  özgürce çiziyoruz. (5 dakika)

Şimdi de yatay çizgilere başlayalım seri bir şekilde el ve göz koordinasyonu ile birlikte.

Sıra çapraz çizgilerde ve son derece konsantre bir şekilde durmadan çizgiler atıyoruz. (5 dakika)

Şimdi de daireler ve bol yuvarlak çizgiler ile devam ediyoruz.  Özen göstererek yapıyoruz.

Son olarak 8 şeklinde veya dairesel farklı şekiller oluşturarak kendinize has
çizgilerle.

Son olarak bütün hepsini 5 dakika içinde seri bir şekilde baştan sona yapalım. Ortalama 5 dakika boyunca yapalım.
Her ne kadar basit çizim teknikleri de olsa, el ve bilek kaslarınız ağrıyacaktır.Bu da sizin iyi bir gelişim gösterdiğinizin ispatıdır.

Geometrik Şekiller ve 3 Boyut

Resim çizim teknikleri ile basit olarak geometrik şekillerle derinlik etkisini ve bununla beraber üç boyutu algılayacağız. Bunun içine pek tabii ki perspektif te yavaştan girmektedir.

Resim sanatında üç boyut bambaşka bir öneme sahiptir. Resime başlangıç olarak üç boyutu vurgulamak, çizimleri harika boyutlara getirmektedir. İşte yeni başlayanlar için çizim örnekleri

Nesne Çizmeye Başlama – Gerçek Çizimler

Karakalem çizim dersleri kaldığı yerden devam ediyor. Şimdi artık hayal gücünü  bırakıyoruz ve gerçekçi olarak düşünmeye başlıyoruz. Rahatça görmemizi sağlayacak bir masa bulup,bir tane ev eşyası bulmalıyız.Örneğin bardak olabilir.

Masaya koyduğumuz nesneyi dikkatli bir şekilde inceleyelim. Nereden ışık alıyor? Neresi parlıyor? Hangi tarafı gölgeli? Sert bir nesne mi? Veya yumuşak bir nesne mi? Bütün özellikleriyle inceliyoruz.

Temel karakalem dersleri içinde belli bir düşünce tarzı içinde olmamız gerekir. Nesneye bakarken onu sadece bir sanat aleti veya anlamsız bir cisim olarak görmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımızda doğal olarak sadece çizime konsantre olup, onu en iyi şekilde resmetmeye başlayabiliriz.

Ve çizimi en basit haliyle, onu geometrik şekillerle algılayarak en sade şekilde çizmeye başlıyoruz.Mutlaka hata yapacağız ve bu çizimİ yaparken birçok araştırma çizgisi kullanabiliriz. Yani bol çizgilerle ve hafif çizgilerle o nesneyi araştıracağız.

Çizime kısa bir mola verip kontrol etmeliyiz. Bu şekilde başlangıçta yaptığımız çizimlerde silgi çok fazla kullanmamalıyız. Hatalı olan çizgilerimizi bırakıp doğru karar verdiğimiz noktalardan çizgilerimizi tekrar atmalıyız.

Son olarak resmimize dikkatli bir şekilde bakarak kontrol edin ve yapabileceğiniz en iyi çizim olduğuna inandığınız da bırakabilirsiniz.Farklı nesne çizimleri de deneyiniz.

Karakalem örnekleri eşliğinde nesne çizimlerini inceleyiniz.


Çizime yeni başlayanlar için kolay çizimler size katkı sağlayacak, inceleyiniz.

Işık Gölge ( Karakalem Tekniği )

Resim sanatında bu konunun önemi çok çok büyüktür. Dünya’ da ışık olmasaydı renk kavramı olmayabilirdi. Nesneleri algılamak çok zor olurdu.

Işık ve gölge konusu sanatımıza çok şey katacak, çizimlerin gerçekçi ve çok hoş gözükmesini sağlayacaktır. Işık ve gölge tekniğini çok iyi kavramamız lazım.

Şimdi bir tane lamba koyarak veya ışığın bol olduğu bir yer bularak nesnemizi önüne koyalım. Işık ve gölge etkilerini inceleyelim ve gördüklerinizi iyice anlayalım.

Karakalem dersleri ışık-gölge konusuyla derinlik hissini çok iyi anlayacağız. Şimdi örnekleri inceleyelim.

Farklı Gölgeleme Metotları

Karakalem çizimleri yeni başlayanlar için biraz zorlayacaktır bu konuda
anlaşmamız gerekir.Işık ve gölge konusunu Başarılı bir şekilde yapabilmek
için öncelikle çok sık tarama çizgileri kullanmalıyız. Böylece ışık ve gölge etkilerine kağıdımızı kolaylıkla yansıtacağız. Gelin şimdi farklı tarama teknikleri ile yapılan örnekleri detaylıca inceleyelim. Lütfen dikkatle bakınız.

Perspektif Nedir?

Perspektif, iyi boyutlu bir yüzeyde, gördüğümüz nesneye veya çizmek istediğiniz nesneyi üç boyutlu olarak ifade etme biçimidir.Başka bir ifadeyle uzaklık ve yakınlık kavramıdır. Karakalem teknikleri ile bu konuyu basit bir şekilde öğreneceğiz.

Size güzel bir haberim var. Perspektif konusunda, karakalem dersleri youtube videosu var,sizler için bu YouTube çizim videosu çok yarar sağlayacak. Haydi izleyelim…

Günlük hayatımızda çevremizi incelediğinizde çok çeşitli perspektif görüntüleri göreceksiniz.Örneğin bu videodaki gibi bir ortam gördüğümüzü düşünelim veya benzer bir ortam olabilir.

En yakınımızda olan bir evi ve en uzakta olan bir evi inceleyerek perspektif
konusunu rahatlıkla algılayabiliriz.

Ayrıca daha sonraki yaşantımızda bu görme biçimleri bize fayda sağlayacak. Çevremize artık daha dikkatli bakacağız.

İnsan Figürü ve Portre Çizimi

Karakalem kitaplarıinsan yüzü çizme üzerine çok detaylı anlatımlar yapmaktadır. Biz en can alıcı noktalarına öğrenerek ilerleyeceğiz.

Karakalem dersleri portre Çizim örnekleri ile de daha iyi kavranacak ve sizde portre çalışmalarına başlayabileceksiniz. Ancak portre çizimleri konusunda asla ve asla aceleci olmayacağız.

Ne kadar acele edersek portre çiziminde kendi ümidimizi kırmış oluruz. Adım adım karakalem portre çizimi yapmak tek hedefimiz olmalı. Bu yüzden bütün konuları kavramadan hızlı bir şekilde giriş yapmamalıyız.

Bu karakalem ozel ders ile zaman içinde sabrederek çok başarılı noktalara
geleceksinizdir.

İnsan Figürü

Resimde bulunan cansız figürlerin yerini artık canlı figürler almaktadır, yani çizim içinde bulunan canlı nesnelerdir.Ideal bir insan figürü ölçüleri 8 baş boyunda kullanılmaktadır. Insan vücudunun oranlarına bu şekilde ölçeriz. Şimdi inceleyelim.

Portre Çizimi – İnsan Yüzü Çizme

Çizim, herkesin öğrenebileceği bir sanattır. Aslında kendi kendini yetiştiren bir sanatçı, sadece pratik yaparak çok şey öğrenebilir. Bununla birlikte, çizim yapılan bir ortamda resim öğretmeni tarafından ders alarak ve eski usta ressamların çalışmalarını inceleyerek te  öğrenebilir.
Ne Öğreneceksiniz?
Bu derste size kendi stilinize özgü güzel karakalem portrelerinizi çizmeye nasıl başlayacağınızı öğreteceğim. Dikkatlice okuyun…

Yeni Başlayanlar İçin 8 Adımda Yüz Nasıl Çizilir?

Portre çizmeye başladığımızda HB kalem kullanmalıyız. kalemimizin ucunu iyice
açtıktan sonra hafif ve ince çizgilerle çizimi bize başlayalım. Unutmayın ki kalemimizi 3B ve 5B gibi koyu kullanırsak en alt tabakadaki başlangıç çizgileri
koyu olacaktır. Daha sonra hata yaptığımızda noktalarda silmek ve düzeltmek
zorlaşacaktır.

Gerçekçi bir portre çizimi nasıl yapılır öğrenelim.

1. Adım :  Bir Daire ile Çizmeye Başlayalım




Dairemizi çizdik ve sonra çene hizasında da bir çizgi atalım. Yüzünün ortasından dik olarak çizelim ve yüzün her iki tarafı da eşit bir şekilde simetrik ve dengeli olmalı.

2. Adım : Yüz Ölçüleri Alalım




Başlangıç olarak yüz ölçüleri alırken cetvel kullanmanızı tavsiye ederim. Neden
ki dediğinizi duyar gibiyim.Yüzdeki nesneleri bulmak için cetvel tam anlamıyla
bize birebir ölçü verecektir.

Dolayısıyla kendimizi geliştirdikçe cetvel kullanmayı bırakacağız. Ne kadar çok
çalışırsak ölçüsüz çizime o derece alışacağız.

Cetvelsiz Metod : Hafif çizgilerle çok dikkat ederek yapabilirsiniz.



3. Adım : Gözleri Doğru Noktalara Çizelim


Yüzde orta çizgiyi eşit 4 nokta ile işaretleyin. Gözleri hafif olarak oval yapabilirsiniz. Noktalara dikkat edin.

4. Adım : Orantılı Burun Çizelim




Her bir gözüm iç köşesinden iki çizgiyi aşağıya uzatın.Bu iki çizgi burnun genişliğini gösterecektir. Burnu hafif çizebiliriz o halde. Bir daire ile başlayıp
buruna şekil verebiliriz.

5. Adım : Kaşları Ekleyin




Kaşları gözüm üzerinden çizmeye başlayalım. Erkek ve kadınlarda kaş şekilleri değişiklik gösterebilir. kadınlarda ince ve hafif bir kalem ile, erkeklerde ise kalın ve koyu bir kalem ile yapılabilir.

6. Adım : Dudaklar İçin Üçgen Şekil Kullanalım





Her iki gözün ortasında birer çizgi indirin. Bu çizgiler dudakların en uç noktalarını gösterecektir. Bunun altından üçgen çizelim. Hafif eğik çizgilerle dudağı oluşturalım.

7. Adım : Kulakları Çizelim





Sıfır noktası olan orta çizgi ve 2 numaralı çizgi kulağın ölçüsüdür. kulak şeklimizi
çizelim.

8. Adım : Saç Çizimi Yapalım




Saç çizimine başlayalım. Kişinin görünüşüne göre saç çizimleri farklılık gösterebilir.
Alın genişliği de farklılık gösterebilir. Bunlara dikkat ederek saç çizimini yapalım.


Temel kuralları kullanarak nasıl çizileceğini
öğrenin ve daha sonra yüz şekillerini karşılaştırın ve kontrol edin. Hepinize
teşekkür ederim. Yorum ve önerilerinizi yazabilirsiniz.


Leave a Comment